Det IBM i-baserte fagsystemet NICE håndterer en million kunder for Fremtind forsikring. Utviklingsavdelingen består av over 20 personer. Da flere begynte å nærme seg pensjonsalderen begynte de å rekruttere ungt. Det har gitt overraskende gode resultater.
– De siste årene har vi rekruttert fire yngre utviklere med ulike bakgrunn. Det har gitt avdelingen vår et skikkelig løft å få inn yngre krefter, både faglig og sosialt, sier Nina Zahedi Meier, leder for NICE Utvikling hos Fremtind Forsikring.
Hun har ansvar for det IBM i-baserte fagsystemet NICE, som Fremtind forsikring bruker for å håndtere over en million forsikringskunder.
– Vi vurderte om vi skulle bytte plattform, men i januar 2019 fusjonerte forsikringsselskapene til SpareBank 1 og DNB inn i det nye selskapet Fremtind. Da bestemte vi oss for å satse videre på fagsystemet NICE.
Stabil plattform
Fremtind Forsikring kjører IBM i 7.3 og har 7.4 i testmiljø. Fagsystemet NICE kjøpte de kodebasen til i 1998, og siden har de videreutviklet på den.
– IBM i er en veldig stabil plattform som er billig i drift og ikke minst rask. Etter at Evry har fått på plass en avtale med IBM har det gitt oss bedre tilgang på ekspertise fra hele verden, forklarer Meier.
De jobber tverrfaglig i team med utviklere, testere, funksjonelle arkitekter, systemansvarlige, teamleder og java-utviklere.
– Vi ser på hele stacken, med fagsystemet NICE i bunn og webapplikasjoner på toppen av det. Noen av våre saksbehandlere bruker grønnskjerm, mens andre foretrekker et moderne grensesnitt. Det er litt ut fra hva de er vant til.
Fra z til i
Petter Aleksander Johansson var den første unge utvikleren Meier rekrutterte. Han kjente godt til IBM fra før, bare ikke i.
– Jeg jobbet på den tiden med IBM z og hadde fått smaken på det å jobbe med større kjernesystemer. Før jeg leste annonsen fra Fremtid hadde jeg ikke hørt om IBM i, men jeg tenkte det ikke var så langt unna IBM z og at det kunne være spennende å lære seg. Fremtind fristet også med en stor utviklingsavdeling med godt aldersspenn, gode ledere og var et selskap som prioriterte IT delen av virksomheten. IBM i overrasket, da plattformen virket langt mer moderne og åpen enn det jeg vant med fra IBM fra tidligere. Plattformen kan kjøre nesten alle språk og rammeverk samtidig som det kjører godt sammen med den eldre kodebasen. Dette mener jeg gir gode muligheter for blant annet modernisering.
Johansson tipset sin gamle kollega Anders Nesbakken om mulighetene i Fremtind.
– Petter lurte på om jeg ikke var interessert i å bytte. Da jobbet jeg med Java og skybaserte løsninger, og han mente fri RPG var omtrent som Java. Han har jo litt rett i det, men en del ting er uvant. Heldigvis har vi fått god opplæring og har vært på flere kurs i regi av blant annet Common Norge og Common Sverige, forteller Nesbakken.
Eget utviklingsmiljø
Med to utviklere på plass må vi frem til 2019 før de siste to begynner.
– Jeg hadde tatt en bachelor i intelligente systemer ved Høyskolen i Kristiania, da jeg søkte til Fremtind. Det første jeg ble introdusert for var 5250-skjermemulering, men det tok ikke langt tid å bli vant til og det går kjempefort, forklarer Benjamin Borgen Ha.
De bruker 5250-skjermemulering, populært kalt grønn/svart, ved enkelte anledninger. Til vanlig er det RDI og Arcad som benyttes til utvikling.
– Vi er vant til å kjøre kommandoer i GIT, dos cmd og windows powershell, så vi kommer fort inn i terminologien på IBMi. Siden jeg startet i Fremtind har selskapet vært i et stort skifte som har vært utrolig spennende å være en del av. Vi har et inhouse utviklingsmiljø som jevnlige arrangerer sosiale aktiviteter og jeg merker at kompetansedeling er en viktig del av kulturen i organisasjonen, legger han til.
Moderne verktøy
I november samme år kom fjerdemann på plass.
– Da jeg hørte om Fremtind jobbet jeg som dataanalytiker, men det var lite analyse involvert. Med en sivilingeniørgrad i matematikk og fysikk ønsket jeg andre utfordringer, og det har jeg fått her, forklarer Thor Olaf Klemsdal.
I hverdagen går det blant annet i RPG-utvikling i RDI og Arcad på IBM i, Jira og Confluence for prosjekter, Humio til logging og Microsoft Teams til samhandling.
– Jeg liker å jobbe analytisk, og få ting er mer analytisk enn å håndtere store databaser og få dem til å gå så effektivt som mulig. Jeg har jobbet en del med Python og maskinlæring, så det var et lite sprang å gå fra maskinlæring til IBM i, men nå føles det helt naturlig, legger han til.
Travle dager
En solid blanding både aldersmessig, kjønnsmessig og erfaringsmessig har gitt utviklingsavdelingen et løft.
– Kombinasjonen av unge og eldre gjør at vi både får et bedre fagmiljø og et bedre sosialt miljø. Nå for tiden er vi veldig opptatt av alle systemendringene som har med fusjonen å gjøre, og det er mange deadlines. På grunn av koronaviruset sitter vi på hjemmekontor og forsøker å løse oppgavene så godt som mulig. Når alle avtalene er migrert vil vi ha 1,35 millioner kunder, og vi har dimensjonert for enda flere. Da er det godt å ha både en stabil plattform og dyktige folk til å håndtere alt dette, understreker Nina Zahedi Meier.