Common Norge fyller 50 år og vi feirer med dykk i arkivet. Erik Wigert (til høyre på bildet, sammen med tidligere formann Kjell Christiansen) var IBM-veteran, tidligere generalsekretær i foreningen og flerårig redaktør av foreningens magasin. Artikkelen er fra daværende Foreningen Datateams 35-årsjubileum i 2005.
Først vil jeg gratulere med 35 års dagen 2. juni 2005 – jeg leser med glede Henrys gode leder i april nummeret, ”En modig, ny verden” – som avsluttes blant annet med at 2005 er starten på en rekke endringer i Foreningen Datateam.
Endringer ble det svært mange av også for meg. Først i perioden 1954-84, et 30-årig yrkesaktiv IBM-liv etter utdanning som cand.jur., med markedsføring av økonomisystemer fra hullkort (”steinalder”) til EDB/IT/PC/Internett alderen og i tillegg opphold 1969-71 i New York som leder av Nordic Section, IBM International Sales Office.
Senere deltok jeg aktivt i introduksjon av IBM System/ 3 serien. Det ble mange nye IBM-kunder. Dermed ble jeg med i etablering av Dataforeningen System/3 som IBM styrerepresentant.
Arbeid for Foreningen
Min neste arbeidsgiver ble Foreningen Datateam etter førtidspensjonering i 1984. Jeg fikk stillingen som generalsekretær og mange verdifulle år i godt samarbeid med andre. Frem til 1988 var det en sterk vekstperiode: medlemsbedrifter økte fra 11 i 1970 til 1.250 i 1990. Jeg var aktivt med på etableringen av distriktsavdelinger i Stavanger, Bergen, Ålesund og Tromsø.
Redaktøransvaret for medlemsbladet startet i 1983. Et A4-ark, sort/hvit tekst på begge sider og over til 80 siders med fullfarge da jeg gav meg i 1998. Senest i 2002 fikk jeg ansvar for å hjelpe til med annonsesalg.
DTHQA14A var et kryptisk navn på ”Datateam Head Quarter Arnebråtveien 14 A”. Fra 1982 til 1991 leiet foreningen lokaler i underetasjen i vår villa i Arnebråtveien 14 A, Makrellbekken i Oslo. En S/36 fikk plass i soveværelset, tilknyttet tre arbeidsstasjoner med dataskjermer. På kjøkkenet støyet en meget stor IBM Copier/3. En gave fra IBM til foreningens 15 års jubileum. Staben måtte økes, i tillegg til Arve Martinsen og meg selv ble Trude Kølbel Kåss ansatt 1. desember 1985. I jubileumsåret hun har vært i Datateam 20 år! Gratulerer fra meg! Stuen ble til kombinert møterom og kontor med 3 arbeidsplasser. I tillegg leiet foreningen et tilstøtende konferanserom for 25 personer.
Hektiske dager
Møtevirksomhet, kurs og kundemøter med IBM gikk fra morgen til sent på ettermiddagen, ofte også om kvelden. Mange viktige beslutninger ble tatt i DTHQA14A i de årene. Grupperinger blant medlemmene ble dannet for maskingrupper som S/34, S/36, S/38, AS/400 og for S/23.
Den siste gruppen fikk et meget aktivt styre fordi IBM sluttet å markedsføre systemet. Mange og lange kveldsmøter i A14A med mengder kaffe ble IBM innkalt på teppet for å løse kundenes problemer. Hovedstyremøter med innkalling av representanter fra distriktsavdelingene ble holdt hos oss en gang i året, og ellers vekslet møtestedene mellom byene utenfor Oslo. Da ble det servert måltid i tillegg til møtevirksomheten. Jeg hadde en gang glede av å lage fårikål til 20 glade hovedstyredeltagere, med øl, kaffe og ”avec attåt” for mange glade folk.
Til Bolkesjø
Datadager og Brukerdager samlet mange medlemmer i årenes løp. Det startet i det små i 1974 med S/3-Dagen på Linne Hotell i Oslo. 146 personer: plenumsmøte, gruppemøter, fremtidsrettede emner, matnyttige orienteringer: programmeringstips, dokumentasjonserfaringer, Ledelsens engasjement i EDB-utviklingen. Dette gikk videre med to dagers konferanse på Hurdalsjøen, hvor det lille datasystemet S/32 – ikke større enn et skrivebord – brummet foran mange interesserte, som hørte og fikk demonstrert blant annet fra en bruker om ”Brukerutviklede rutiner og standardsystem driftregnskap”.
I 1981 ble Bolkesjø valgt som konferansehotell, ikke så langt fra Oslo, med tre dagers seminar, stor oppslutning i mange år. Busstransport ble ordnet for medlemmer fra distriktsavdelingene, som ble hentet på Fornebu. I 1987 var deltagertallet 400, og rekorden ble satt i 1993 med over 450. Både Bolkesjø og Gran Hotell var helt fulle, og Bolkesjø måtte utvide både spisesal og salong. Hotellet var glad for den store oppslutning hver gang. Ofte virket det som det var overbooking, man alt gikk bra.
Utstillingskapasiteten ble vesentlig økt med et stort nytt lokale. Datatorget fikk dermed meget større plass, og utstillerne overgikk hverandre med flotte stands og demonstrasjoner.
Kapteinen taler
”This is your Captain speaking!” nikker nok mange lesere gjenkjennende til. Over høyttaleren anmodet jeg folk etter frokost og lunsj til å møte opp presis for å høre nye foredrag.
En aktiv og oppfinnsom programkomité fikk hver gang bra tilbakemeldinger fra deltagerne. Det var en som skrev: ”Hva i all verden får over 200 mennesker til å reise til Bolkesjø i mai for å bruke like meget penger som det koster å være i Syden? Svaret er å få være i et forum for å hente ideer for forandring av problemer til å bli utfordrende muligheter!”
IBM engasjerte seg sterkt på Bolkesjø med installasjon av omfattende maskinutstyr, og mange spesialister fra IBM i USA var hovedforedragsholdere. Folk fra IBM Norge var også meget aktive på talerstol og i paneldebatter. Ofte fikk vi høre nyheter som var like rundt hjørnet. Dessuten ble det vist nyheter på Datatorget.
Gode historier
Festmiddag og vinkjellerbesøk ble høydepunkter. Hovmester Renato stod for en utsøkt meny, og formann Kjell Christiansen sørget for latterbrøl i den festkledde forsamlingen med sine Lille Ole-historier.
Jeg hadde æren å takke for maten en gang, og min historie ble kort. En mann som reiste i Afrikas jungel tok seg et bad i varmen, og slappet av på ryggen iført armbåndsur. En elefantmor med unge passerte, og moren sa til ungen: ”Hvordan kan han få noe mat i seg?”
Men før jeg hadde fått inn Renato, kokk, kjøkken- og serveringspersonale for å takke dem hadde svært mange forlatt salen for å sikre seg gode plasser i salongen langs baren og dansegulvet.
Stor aktivitet for medlemmer også i distriktsavdelingene: Datatreff i Tromsø, møter i Trondheim, Workshops i Ålesund og bedriftsbesøk i Bergen, Haugesund, Stavanger og Kristiansand.
Turer over dammen
Studieturer til USA ble tidlig et godt aktivitetstilbud for medlemmene. Den første turen i april 1976 gikk til New York, deretter Toronto og til slutt til Boston. IBM ble besøkt på Thomas Watson Sr. Reserach Center, Yorktown Heights utenfor New York. Vi så eksperimenter med utvikling av laserstråler, og modeller av alt Leonardo da Vinci hadde tegnet, til og med et helikopter.
Det ble gjennomført besøk til fire IBM-kunder i Toronto. På et av besøkene ble det presentert en spesiell anvendelse av dataskjerm mot S/3 modell 15, og programmer ble senere implementert i datasystemet for en større norsk handelsbedrift.
Ved IBM-besøket så vi demonstrert bruk av strekmerking, som nå er dagligdags. Inngangsbillett til Norsk Folkemuseum har strekmarkering for inngangskontroll, og i butikker er dette helt vanlig. Men i 1976 ble det eksperimentert med metoden, og bare 97 % ble oppnådd, – ikke godkjent. 1976 var bare 200 år siden USAs uavhengighetserklæring, og Boston var preget av jubileet. Vi var på flere fine utstillinger i storbyen. En fantastisk hummeraften avsluttet USA-turen.
Erik Kirsebom Wigert gikk ut av tiden 9. november 2018. Les minneordet om ham her.